Skip to main content

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Ειρήνης του Σεράγεβο κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάζεται μια ευρεία γκάμα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων λόγου και τέχνης: βραδιές ποίησης, όπερα, παραστάσεις χορού και θεάτρου, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής, σειρά διαλέξεων…

Το Φεστιβάλ αξιοποιεί ποικίλους χώρους της πόλης που εξυπηρετούν τις διαφορετικού ύφους εκδηλώσεις, οργανώνοντας ακόμη και performancesστους δρόμους της πόλης. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ενεργοποιεί το δυναμικό της μαθητιώσας νεολαίας η οποία συμμετέχει δυναμικά οργανώνοντας δράσεις διαφόρων μορφών.

σμαρω κώτσια

Ψυχή του Φεστιβάλ του Σεράγεβο είναι ο Ιμπραχίμ Σπάχιτς, ένας βαθύτατα πνευματικός άνθρωπος με πολιτικές ευαισθησίες, υπέρμαχος της ειρήνης και της ελευθερίας. Ένα πολυτάλαντο καλλιτεχνικό άτομο πάντα με το χαρακτηριστικό πλατύγυρο καπέλο: Συγγραφέας, ποιητής (πολυμεταφρασμένος), θεατρολόγος, πολύγλωσσος. Εδώ και 35 χρόνια ο Ιμπραχίμ Σπάχιτς, δημιουργικός, δραστήριος και ακαταπόνητος «ενορχηστρώνει» και διευθύνει το Φεστιβάλ του Σεράγεβο καθιστώντας την πολύπαθη πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κέντρο πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας με διεθνή εμβέλεια.

Από το 1984, επί ενάμιση μήνα, ο Ιμπραχίμ Σπάχιτς, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, αγωνίζεται ασταμάτητα με έμπνευση και πάθος να προβάλλει, να εμπλουτίζει και, το κυριότερο, να «μάχεται» για τη μακροημέρευση του Φεστιβάλ.

σμαρω κωτσιαΤο φετινό Φεστιβάλ, με τίτλο «SoundandFury», άνοιξε (7/2) η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που παρουσίασε το «ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ» από την Ελλάδα, καλλιτεχνική διευθύντρια του οποίου είναι η Σίσσυ Παπαθανασίου. Αποσπάσματα από την τραγωδία ερμήνευσε στα νέα και στα αρχαία ελληνικά η έξοχη ηθοποιός Χάρις Συμεωνίδου, σε σκηνοθεσία Σίσσυς Παπαθανασίου, συνοδευόμενη από τη χορωδία μαθητών της Μουσικής Ακαδημίας του Σεράγεβο και του Μουσικού Γυμνασίου. Η Χορωδία απέδωσε ορισμένα χορικά της τραγωδίας μελοποιημένα, με κορύφωση την ομαδική απαγγελία στα αρχαία ελληνικά του εμβληματικού στίχου «Έρως ανίκατε μάχαν». Αυτός ο στίχος από το γ΄ στάσιμο της «Αντιγόνης», που αποτελεί μια ωδή στον έρωτα, αντήχησε δυνατά, μια κραυγή γεμάτη παλμό και ενθουσιασμό από τη μαθητιώσα νεολαία του Σεράγεβο, έχοντας ως φυσικό σκηνικό το βομβαρδισμένο τείχος του Λευκού Κάστρου του Σεράγεβο κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των 1.425 ημερών της πόλης (Απρίλιος 1992 – Φεβρουάριος 1996).

Ακολούθως έγινε η επίσημη τελετή έναρξης του Φεστιβάλ στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Το «CityHall» του Σεράγεβο είναι ένα ξεχωριστό κτίσμα, σχεδιασμένο από τον Τσέχο KarelPařík(αυστροουγγρικής υπηκοότητας), το 1891, με έντονη επιρροή από την Ισλαμική αρχιτεκτονική. Το 1896 λειτούργησε ως Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης μέχρι το 1992, όταν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης υπέστη πολύ σοβαρές καταστροφές. Μετά το τέλος του πολέμου ανακατασκευάστηκε και από το 2014 λειτουργεί ως Δημαρχιακό Μέγαρο, το οποίο φιλοξενεί πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Εκεί απηύθυναν χαιρετισμό ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός TurtkoKulenovic, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτισμού και ο Ιμπραχίμ Σπάχιτς, ο οποίος ανακοίνωσε το όραμά του να οργανώσει το 2021 «Πολιτιστική Ολυμπιάδα», με πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς αγώνες στο πλαίσιο του Χειμερινού Φεστιβάλ του Σεράγεβο.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Σίσσυς Παπαθανασίου ως Διευθύντριας του Τμήματος Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του «Θεατρικού Αναλογίου», τονίζοντας τις φιλικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο λαών και έκλεισε ο σύντομος χαιρετισμός της με το να ακουστεί δυνατά για ακόμη μια φορά από τη χορωδία ο στίχος: «Έρως ανίκατε μάχαν», προσθέτοντας στην ενέργεια του χώρου κάτι από το πνεύμα των τραγικών μας ποιητών. Επίσης χαιρέτησαν η πρέσβειρα της Ινδίας στη Βουδαπέστη, ο εκπρόσωπος της Unescoστο Σεράγεβο, ο εκπρόσωπος του Σεράγεβο στην Unescoκαθώς και ο FrancescoSaverioTeruzzi, εκπρόσωπος του Cittadellarte– FondazionePistolettoκαι όλη η εκδήλωση έκλεισε με την απαγγελία ποιημάτων στα ελληνικά και αγγλικά από τους ποιητές Κωνσταντίνο Μπούρα, συγγραφέα, θεατρολόγο, κριτικό και μέλος της Ελληνικής αποστολής στο Σεράγεβο και από τον GeorgeRivera, κριτικό, διεθνή επιμελητή και καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας στο «SarajevoYouthTheatre» η Σίσσυ Παπαθανασίου μίλησε σε μαθητές του Γυμνασίου, με απλό και κατανοητό τρόπο, κάνοντας μια εισαγωγή στην αρχαία ελληνική τραγωδία και παραθέτοντας παραδείγματα-αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του αλησμόνητου Λευτέρη Βογιατζή. Ο Κωνσταντίνος Μπούρας παρουσίασε το video-art,  το οποίο φιλοτέχνησε ο αρχιτέκτων εικαστικός Τάσος Μπαμπάσης, με την ποίησή του να «ντύνει» εικόνες της Αθήνας.

Το απόγευμα στο «MilitaryTheatre» παρουσιάστηκαν Ινδικοί χοροί από χορευτές που προσκάλεσε η Ινδική πρεσβεία στο Σεράγεβο με τη συμβολή της Ινδικής πρεσβείας στη Βουδαπέστη. Και η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση ουγγρικών χορών από το Εθνικό Ουγγρικό Συγκρότημα Χορού στο «Εθνικό Θέατρο», στο πλαίσιο της εβδομάδας πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ουγγαρίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Το διήμερο της παραμονής της Ελληνικής αποστολής στο Σεράγεβο έκλεισε με επίσκεψη, το επόμενο πρωί, στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου έγινε η σύνδεση μέσω Skypeμε την Αθήνα. Ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Πάνος Χαραλάμπους, με τη βοήθεια της μεταφράστριας Νόρας Λέφα, συνομίλησε με την ομότιτλό του καθηγήτρια Μαρίνα Φίντσι, την Αντιπρύτανη AlinaSuljevic(γλύπτρια) και τον Ιμπραχίμ Σπάχιτς, του οποίου την τελευταία ποιητική συλλογή, «Τα φτερά της κουρούνας», κόσμησε με πανέμορφα σχέδια. Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε ο Σπάχιτς αναφέρθηκε στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» του 2021 και η Σίσσυ Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι καθώς είναι η χρονιά του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 θα είναι μια ευτυχής συγκυρία η συμμετοχή της Ελλάδας στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα». Η συζήτηση συνεχίστηκε μέσα σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα με προπόσεις και σχέδια συνεργασίας και κοινών εκθέσεων, όχι μόνο μεταξύ των Σχολών αλλά και σε Βαλκανικό επίπεδο.

Η συνομιλία έκλεισε με ένα πολύ ωραίο σλοβένικο μελωδικό τραγούδι από την πλευρά της Αθήνας, ενώ το Σεράγεβο «ανταπέδωσε» με ένα ρεμπέτικο τραγούδι του Τσιτσάνη. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Άρης Μανιτάκης, Αναπληρωτής πρέσβης της Ελλάδας στο Σεράγεβο. Στο τηλεοπτικό συνεργείο, που κάλυψε την εκδήλωση, παρουσιάστηκε ο νεοεκδοθείς τόμος του «ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ» (Αναλόγιο 2012-2017. Θεατρική και Σκηνική Γραφή στην Ελλάδα), από την Σίσσυ Παπαθανασίου. Μία δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά, Αγγλικά) η οποία πραγματοποιήθηκε χάρις στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ι.Φ.Κωστόπουλου. το βιβλίο περιλαμβάνει την 12ετή πορεία του «ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ», στόχος του οποίου είναι η στήριξη και προβολή της ελληνικής δραματουργίας δίνοντας κυρίως την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τα έργα τους.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης,  η πρύτανις προσέφερε έναν καλαίσθητο τόμο με έργα καλλιτεχνών της Σχολής στη Σίσσυ Παπαθανασίου και εκείνη, με τη σειρά της, χάρισε από μια αγγλική έκδοση του «ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ» στην Πρύτανη και την Αντιπρύτανη καθώς και στον ίδιο τον Ιμπραχίμ Σπάσιτς.

Το απόγευμα στο «Μουσικό Περίπτερο», στο πάρκο των Αψβούργων, απέναντι από τη γέφυρα όπου δολοφονήθηκε ο Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος της Αυστρίας – γεγονός που σήμανε την κήρυξη του α΄ παγκοσμίου πολέμου – οργανώθηκε ένα ποιητικό απογευματινό. Τρεις ποιητές, ο Σλοβένος OskarPrebanić, ο Έλληνας Κωνσταντίνος Μπούρας και ο Αμερικανός – ινδιάνικης καταγωγής – GeorgeRivera, ανήγγειλαν, ο καθένας στη γλώσσα του, ποιήματά τους σε αρκετούς μαθητές και σε πολλούς που ενδιαφέρονται για την ποίηση. Η δε Τζίνα Καρβουνάκη, μεταφράστρια και performer, απήγγειλε ποιήματα του Κ. Μπούρα στα Ιταλικά.

Η σύντομη φιλοξενία μας υπήρξε άριστη μέσα σε ένα πολύ φιλικό κλίμα και «έκρυβε» μια εντυπωσιακή εκκίνηση-έκπληξη! την πρώτη ημέρα της παραμονής μας: ανάβαση στις χιονισμένες πλαγιές του όρους Τρέμπεβιτς, ένα ηλιόλουστο πρωινό, με ένα υπερσύγχρονο τελεφερίκ!!!, από όπου απολαύσαμε μια μαγική πανοραμική θέα του Σεράγεβο.

Η συμμετοχή του «ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ» στο 35οΧειμερινό Φεστιβάλ πρόσφερε μια μοναδική εμπειρία ανταλλαγής απόψεων, ιδεών, σκέψεων, καλλιτεχνικών projectsκαι τη δυνατότητα να ακουστεί και να προβληθεί ο σύγχρονος ελληνικός αλλά και αρχαίος λόγος.

Η σύνθεση της αποστολής: Σίσσυ Παπαθανασίου, Χάρις Συμεωνίδου, Κωνσταντίνος Μπούρας, Τάσος Μπαμπάσης, Τζίνα Καρβουνάκη και η γράφουσα.

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!