Skip to main content

Την τελευταία της πνοή άφησε στα 47 της χρόνια η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη.  Η διάσημη σχεδιάστρια που έκανε παγκόσμια μόδα τα αρχαιοελληνικά μοτίβα και ονειρευόταν να επιστρέψει στη γενέτειρα γη της, την Κρήτη, όταν θα ήταν 89 ετών, νικήθηκε από τον καρκίνο. Η μάχη που έδωσε ήταν σύντομη. «Έφυγε» μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών από τη στιγμή που η κατάστασή της επιδεινώθηκε. Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν ώσπου κατέληξε.  Αφήνει πίσω της την κόρη, τον σύζυγό της, τους γονείς και τα αδέλφια της. 

κοκοσολακη

Τα social media πλημμύρισαν με συγκινητικά μηνύματα αποχαιρετισμού ενώ ανάμεσα σε αυτούς που είπαν το δικό τους αντίο είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

Λίνα Μενδώνη: Το ταλέντο και η ακτινοβολία της Σοφίας Κοκοσαλάκη τίμησαν την ελληνική δημιουργία διεθνώς

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της σχεδιάστριας μόδας Σοφίας Κοκοσαλάκη:

Είναι εξαιρετικά λυπηρό όταν φεύγει από τη ζωή ένας νέος άνθρωπος, ένα δημιουργικό πνεύμα, μια γυναίκα δυναμική, αυτοδημιούργητη, που για μια εικοσαετία πρωταγωνίστησε στον σκληρό και ανταγωνιστικό χώρο της διεθνούς μόδας. Η Σοφία Κοκοσαλάκη, εμπνεύστηκε από την Κρήτη που λάτρευε, από τον ενδυματολογικό θησαυρό της αρχαιοελληνικής και λαϊκής παράδοσης.

Μετουσίωσε αυτές τις επιρροές, σε σύγχρονες δημιουργίες, ρούχα με πτυχώσεις και κοσμήματα, ως γλυπτά που δανείστηκαν στοιχεία της αρχαίας μικρογλυπτικής. Η Σοφία κατέκτησε τον κόσμο της μόδας, προβάλλοντας την Ελλάδα και τον διαχρονικό πολιτισμό της.

Η συμβολή της, με τον σχεδιασμό των κουστουμιών, στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, υπήρξε καθοριστική για την παγκόσμια απήχησή τους. Το ταλέντο και η ακτινοβολία της Σοφίας Κοκοσαλάκη τίμησαν την ελληνική δημιουργία διεθνώς. Η απουσία της θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους φίλους της.

Ποια ήταν η Ελληνίδα που έγινε γνωστή παγκοσμίως

Η Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αρχικά, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε το 1998.

Ενδιάμεσα είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό Γυναίκα σε θέματα μόδας ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν καταστήματα μόδας της Ελλάδας. Είχε συνεργαστεί επίσης με το Marie Claire. Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες.

Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE, και την ίδια χρονιά της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είχε δηλώσει αναφερόμενη στα κουστούμια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που σχεδίασε η ίδια: «Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, ήμουν πολύ περήφανη που ήμουν μέλος της και είμαι βέβαιη ότι το ιστορικό αυτό γεγονός, βοήθησε να μας πλησιάσουν άνθρωποι που πριν δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για την μόδα».
Είχε δημιουργήσει και τα κουστούμια για τις τελετές έναρξης και λήξης, ενώ από το 2008 μέχρι και το 2012 σχεδίαζε ειδικές σειρές για την Ιταλική εταιρία Diesel.

Το φόρεμα της Μπγιορκ ήταν επίσης δικής της έμπνευσης.
Είναι από τις πρώτες ελληνίδες σχεδιάστριες που δούλεψε έχοντας ως βάση της αρχικά το Παρίσι και μετά το Λονδίνο και ίσως η πρώτη που έκανε αίσθηση εκτός συνόρων με τις συλλογές της.  
Το 2018 βραβεύτηκε σε ειδική τελετή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, για την προσφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια της έκθεσης με τίτλο «Contemporary Minoans» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης..

«Έχω μια φαντασίωση, ότι μετά τα 89 μου θα πάω να μείνω στην Κρήτη»

Πέρσι, η ταλαντούχα σχεδιάστρια είχε δώσει μια ξεχωριστή συνέντευξη στο «Κ» της Καθημερινής, όπου είχε παρουσιάσει τη δουλειά της και είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων πως κάποια στιγμή ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ζήσει μόνιμα στην Κρήτη. «Έχω μια φαντασίωση, ότι μετά τα 89 μου θα πάω να μείνω στην Κρήτη. Όχι πριν όμως, γιατί θέλω να βρίσκομαι στο γίγνεσθαι», είχε αποκαλύψει η Σοφία Κοκοσαλάκη

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!