Skip to main content

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2021
200 χρόνια Επανάσταση;
Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα
Το πρόγραμμα της ημέρας
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021
Αύλειος Χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα)
20:00
Β.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Eva Kamcevska ΕΝΑΣ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΓΑΜΟΣ

21:00 ΕΛΛΑΔΑ Στέλλα Ράπτη ΩΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2021
200 χρόνια Επανάσταση;
Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα
***
Το πρόγραμμα της ημέρας
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021
Αύλειος Χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
Παλαιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα)
 
20:00 Β.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Eva Kamcevska ΕΝΑΣ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΓΑΜΟΣ
21:00 ΕΛΛΑΔΑ Στέλλα Ράπτη ΩΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 συνεχίζει τις δράσεις του στον Αύλειο Χώρο Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Παλαιό Πανεπιστήμιο(Θόλου 5, Πλάκα) την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:00 με το έργο «Ένας αξέχαστος γάμος» της EvaKamcevska από τη Βόρεια Μακεδονία σε σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά και το έργο «Ώρα Ελλάδος» της Στέλλας Ράπτη σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κινείται γύρω από τον άξονα της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».

 

***

20:00 Β.ΜΑΚΕΔΟΝΙA Eva Kamcevska ΕΝΑΣ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΓΑΜΟΣ

Το έργο

Την ώρα της χλιδάτης γαμήλιας δεξίωσης της κόρης του πρωθυπουργού εισβάλλει στην αίθουσα ένα οργισμένο και πεινασμένο πλήθος διαδηλωτών με ανθρωποφαγικές ορέξεις. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να το σκάσει, αλλά τελικά τον κατασπαράζει το πεινασμένο πλήθος. Όταν, όμως μετά από χρόνια αυτό το ίδιο το πλήθος κληθεί να ψηφίσει, θα επαναλάβει τα ίδια λάθη έχοντας μνήμη χρυσόψαρου. Τι συμβαίνει άραγε σε αυτή την κοινωνία; Ένα έργο με καυστικό χιούμορ, σουρεάλ ατμόσφαιρα και splatter στοιχεία.
 
Το έργο «Ένας αξέχαστος γάμος» της Eva Kamcevska προκρίθηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλόγιο με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».

 
Απόσπασμα
(O Sazdo και η Ankica πλησιάζουν τον Kris)
AMKICA: Είσαι δικός μας.
Kris είναι αληθινά φοβισμένος)
KRIS: Δεν θέλετε εμένα.
SAZDO Και βέβαια σε θέλουμε.
KRIS: Θα μπορούσα να είμαι γιος σας.
ANKICA: Έχουμε κόρη.
SAZDO: Είχαμε
ANKICA: Πέθανε!
SAZDO: Δεν είχαμε χρήματα να πληρώσουμε τον διεφθαρμένο γιατρό.
KRIS: Πραγματικά λυπάμαι!
SAZDO: Ankica, άρπαξε το αριστερό του χέρι.
ANKICA: Αυτό κάνω.
(Αυτή τον δαγκώνει)
KRIS: Ωουτςς!!
(O Sazdo δαγκώνει το δεξί χέρι του Kris).
KRIS: Παρακαλώ, σταματήστε!
SAZDO: Αυτό το χέρι πρέπει να υπογράφει τους νόμους, βρωμάει σκατά.
KRIS: Εάν σταματήστε, θα σας πω που βρίσκεται ο πρωθυπουργός.
 

Σκηνοθετικό σημείωμα
Σε πολλές παραδόσεις, η αγελάδα συμβολίζει τη γονιμότητα, την αφθονία, την ευημερία. Είναι η προσωποποίηση της Μητέρας Γης και συμβολίζει την τεράστια κοσμική μήτρα, στην οποία τα πάντα υπάρχουν. Στο έργο «Ένας αξέχαστος γάμος»,  ο πρωθυπουργός που παρουσιάζεται ως αγελάδα, στους  πλουσιοπάροχους γάμους της κόρης του προκειμένου ν’ αποφύγει το λαό του που είναι στα όρια της ένδειας, είναι ακριβώς το αντίθετο.

Το έργο της Eva Kamchevska επιλέγουμε να παρουσιαστεί μέσα από μια live τηλεοπτική μετάδοση των γεγονότων, όπου το δραματικό συμβαδίζει με το κωμικό, δημιουργώντας μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα προκειμένου ν’ αποδοθεί η σημασία του έργου. Οι τάξεις των ανθρώπων παραμένουν σταθερές και οι πλούσιοι ζουν εις βάρος των φτωχών. Το μέλλον υπάρχει ήδη στο παρελθόν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται όσο ο άνθρωπος ξεχνάει.
 

Γιάννης Λασπιάς

 
Συντελεστές
Μετάφραση: Σμαρώ Κώτσια
Σκηνοθεσία: Γιάννης  Λασπιάς (Square Theatre Company)
Ηθοποιοί: Αντώνης Αντωνάκος, Διαμαντής Καραναστάσης, Άντα Κουγιά, Δάφνη Μανούσου, Δημήτρης Μαύρος, Νίκος Μέλλος, Στέλλα Μπούρου, Βιργινία Ταμπαροπούλου

***
Η Eva Kamchevska γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1983. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή και στο τμήμα της θεατρολογίας και δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Μακεδονίας. Έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας της. Έως σήμερα έχουν γυριστεί τρεις μικρού μήκους ταινίες βασισμένες σε δικά της σενάρια. Το 2015 αποφοίτησε από την Κινηματογραφική Σχολή του Vancouver στον Καναδά. Μετά την επιστροφή στην πατρίδα της συνεχίζει να γράφει θεατρικά έργα και σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

 

***

21:00 ΕΛΛΑΔΑ Στέλλα Ράπτη ΩΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το έργο

Ο Όθωνας και η Αμαλία, μετά την εκθρόνισή τους από την Ελλάδα το 1862, ζουν στα ανάκτορα του Μπάρμπεργκ, στη Βαυαρία. Κάθε μέρα, μεταξύ 18.00 μ.μ. και 20.00 μ.μ. είναι η ώρα Ελλάδος. Αυτό το διάστημα φορούν τις ελληνικές φορεσιές τους, μιλούν ελληνικά και με τη βοήθεια των αυλικών τους ξαναζωντανεύουν  στιγμές και γεγονότα που έζησαν στην Ελλάδα και τους σημάδεψαν. Ένα «θέατρο εν θεάτρω» μ’  ένα άλμα στον χρόνο στο τέλος, όπου ο απόηχος του τότε αντανακλάται στο σήμερα.
 
Το έργο «Ώρα Ελλάδος» της Στέλλας Ράπτη προκρίθηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση;».

 

Απόσπασμα
ΟΘΩΝ: Ήρθε, λοιπόν, κάποτε η ώρα να πάω στο βασίλειό μου. Ξεκινήσαμε από το παλάτι μας μαζί με τον μπαμπά μου, τη μαμά μου και τον αδερφό μου, τον θείο Μαξ. Αλλά κανείς δεν έφτασε ως την Ελλάδα, τους αποχωρίστηκα έναν έναν στον δρόμο, όλους τους δικούς μου. Οι Έλληνες ήξεραν ότι έρχομαι, και είχαν φρουρούς στα ακρωτήρια για να δουν το καράβι μου. Και όταν ο πρώτος βιγλάτορας το είδε, άναψε φωτιά στην κορυφή του βουνού, και τη φωτιά εκείνη την είδαν στο διπλανό βουνό, κι ανάψαν κι εκεί φωτιά, κι έτσι, από κορυφή σε κορυφή, άναβαν φωτιές που ειδοποιούσαν στην πρωτεύουσα ότι καταφθάνω! Αυτό μου φάνηκε μαγικό! Η πρώτη εικόνα της Ελλάδας ήταν άγρια, ξερά βράχια. Απογοητεύτηκα λίγο. Πριν ακόμα πλησιάσουμε στη στεριά είχαν ήδη μαζευτεί στο λιμάνι δεκάδες πλεούμενα, γεμάτα ασφυκτικά με κόσμο που είχε έρθει για να με προϋπαντήσει. Μόλις μας είδαν να ερχόμαστε άρχισαν να μας χαιρετούν με κανονιές. Η πολιτεία που με περίμενε μου φαινόταν όμορφη. Πολύχρωμη. Στην προκυμαία χιλιάδες άνθρωποι. Άγρια πρόσωπα, τραχιά, με μεγάλα μάτια και μακριά μαλλιά. Είχαν καρφώσει αυτά τα μάτια στο καράβι μου και περίμεναν. Με τρόμαζαν. Τι ζητούσαν από μένα;

 
Σκηνοθετικό σημείωμα

Όταν πρωτοδιάβασα το Ώρα Ελλάδος της Στέλλας Ράπτη, μου έδωσε την εντύπωση ενός κειμένου που, κάθε τόσο και αναπάντεχα, εκτοξεύει μπροστά στα μάτια και τα αυτιά μας θραύσματα μνήμης, γεγονότα ιστορικά ή ιδιωτικά, ιστορικά κείμενα, ιστορικές προσωπικότητες, βασιλείς, αυλικούς και υπηρετικό προσωπικό – πρόσωπα και προσωπεία, νοοτροπίες και συμπεριφορές – ψηφίδες μιας καίριας εποχής του Ελληνικού κράτους στις αρχές της πορείας του.
Το έργο, έχει ως “ήρωες” τον Όθωνα και την Αμαλία μετά την εκθρόνιση και την εκδίωξη τους από την Ελλάδα – με δυο λόγια, εκτυλίσσεται “μετά το δράμα”. Η Ράπτη παίζει με τις θεατρικές συμβάσεις και το “θέατρο μέσα στο θέατρο”. Οι 9 “εικόνες” του έργου βλέπουν την ιστορία ως πραγματικό και ως θεατρικό πεδίο δράσης και ως ένα συμπίλημα προσωπικών, πολιτικών, κοινωνικών, εθνικών αλλά και “τυχαίων” παραγόντων και περιστατικών.

Έργο πολυπρόσωπο, το Ώρα Ελλάδος προσεγγίζει το παρελθόν μέσα από το παρόν του σημερινού Έλληνα ενώ μέσα από την αποσπασματική του δομή και τη γεμάτη  χιούμορ ματιά, παραθέτει ένα ιστορικό και δραματουργικό υλικό που κερδίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον θεατή.

 

Άσπα Τομπούλη

 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Άσπα Τομπούλη (Όψεις)
Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Μουσική επιμέλεια – συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιράντα Ζησιμοπούλου
Ηθοποιοί: Σπύρος Ανδριανόπουλος, Βασίλης Βλάχος, Ματίνα Δημητροπούλου, Δημήτρης Καλλέργης, Άρης Κασαπίδης, Νίκος Νίκας, Νίκος Παντελίδης, Γιώργος Ρόδης, James Rodi,
Μαρία Τσιμά, Άντζυ Φιλήντα, Γιάννης Φιλίππου

 
***

Η Στέλλα Ράπτη σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη και δραματολογία στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Επίσης σπούδασε μουσική στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε  ως ηθοποιός και δραματολόγος με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, το  Κ. Θ. Β. Ε., τη Documenta 14 καθώς και με το ελεύθερο θέατρο. Έπαιξε στον κινηματογράφο, στη μικρού μήκους ταινία Pocketknife της Eri Geroulis και στην ταινία μεγάλους μήκους  Agon του Robert Budina. Από το 2010 έως το 2015 ήταν  καλλιτεχνική υπεύθυνη του «Θεάτρου κατ’ οίκων» στο Κ.Θ.Β.Ε. και στο Εθνικό Θέατρο, μιας δράσης κοινωνικού θεάτρου για ευάλωτες ομάδες.
 
Η Άσπα Τομπούλη είναι Σκηνοθέτης, Μεταφράστρια και Δραματουργός. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ στο Royal Holloway και στη συνέχεια στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, από όπου έλαβε το τίτλο του διδάκτορα θεατρικών σπουδών (2005). Είναι δημιουργός και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής εταιρεία Όψεις.Παράλληλα, συνεργάζεται και σκηνοθετεί για λογαριασμό Κρατικών Οργανισμών και θιάσων του ελεύθερου θεάτρου. Είναι από τους πρώτους σκηνοθέτες στην Ελλάδα που μεταχειρίστηκαν video και video art σε συνεχή αλληλεπίδραση εικόνας και αφήγησης ως συστατικών στοιχείων της σκηνοθεσίας, τόσο στις παραστάσεις της εταιρείας Όψεις όσο και στις προσωπικές της σκηνοθεσίες στο ελεύθερο θέατρο. Συνεργάστηκε με τον Εθνικό Θέατρο (Απόπειρες Ζωής, Η Σονάτα των Φαντασμάτων, Καμίνο Ρεάλ, Πέντε Σιωπές), με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2003 (Ντάμα Κούπα με την Αλέκα Παϊζη), με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Θέατρο Εμπρός, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, το Θέατρο Άλμα, το Bios, το Θέατρο Αργώ, το Αγγέλων Βήμα,  το Θέατρο Φούρνος, κ.ά σε έργα Α. Στρίντμπεργκ, Ευγένιου Ο’ Νηλ, Σάμιουελ Μπέκετ, Τέννεσσυ Ουίλιαμς, Μάρτιν Κριμπ, Ντέϊβιντ Μάμετ, Γιούκιο Μίσσιμα, Γιάννη Ρίτσου, Σήλα Στήβενσον, Τομ Μέρφυ, Φρανκ Μακγκίνις, Χάουαρντ Μπάρκερ,  Κώστα Μουρσελά, Λωράν Μωβινιέ, Ρόναλντ Σίμμελπφένιχ, Χρύσας Σπηλιώτη, Τζένης Δάγλα κ.ά. Έχει διδάξει Σκηνοθεσία και Δραματουργική Ανάλυση Κειμένου στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, στο Θέατρο των Αλλαγών, στο Θέατρο-Εργαστήριο, σε σεμινάρια & workshops που οργανώνει η ίδια σε διάφορους χώρους. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και forum στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει άρθρα για το σύγχρονο θέατρο.

 
 
                                                                             ***         
 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσικής, Ακουστικής και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την υποστήριξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, του Τσέχικου Κέντρου στην Αθήνα, του Εθνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος και της Πρεσβείας της Ουγγαρίας.

 
Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021
Διοργάνωση: Όμιλος «Φίλοι του Αναλογίου»
Εκτελεστική Διευθύντρια: Σμαρώ Κώτσια
Διεύθυνση Παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου
Επιμέλεια κειμένων: Θανάσης Βασιλείου, Ηλίας Καφάογλου
Μεταφράσεις έργων στα ελληνικά: Σμαρώ Κώτσια, Λέανδρος Πολενάκης, Σόνια Στάμου Ντορνιάκοβα
Μετάφραση προγράμματος στα αγγλικά και στα γαλλικά: Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Επιμέλεια – διορθώσεις αγγλικών κειμένων: Θεοδώρα Λούκας
Οργανωτική υποστήριξη: Κυβέλη Δραγούμη
Ηχογραφήσεις έργων: Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αναστασία Γεωργάκη.
Ηχολήπτης: Βίκτωρ Μαστέλα
Υπεύθυνη πρακτικής άσκησης φοιτητών: Δέσποινα Κοσμοπούλου
Ψηφιακές τεχνολογίες, περιπατητικές δράσεις: Geert Vermeire
Γραφιστική επιμέλεια: Μαρία Στέφωση, Α4Αrt design
Σχεδιασμός φωτισμού – σκηνική επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοχώρου: Δημήτρης Βαλλιανάτος
Γραφείο τύπου: Culture Press
 
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Αύλειος Χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Παλαιό Πανεπιστήμιο  Θόλου 5, Πλάκα 105 56
 
Ο χώρος τηρεί όλες τις συστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Ακολουθεί σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων, ώστε κανείς να μη διστάσει και στερηθεί το αγαθό της ψυχαγωγίας. Απαραίτητη προκράτηση θέσεων: ticketsanalogio@gmail.com – τηλ. 6945959739
 
Ακολουθήστε μας στα social media:
Facebook: https://www.facebook.com/analogiofestival
Instagram: @analogiofest
Website: www.analogiofestival.org
 
Γραφείο Τύπου Φεστιβάλ:
Culture Press
[email protected]

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!