Skip to main content

Ο βραβευμένος ηθοποιός και σπουδαίος δάσκαλος, που διαμόρφωσε και επηρέασε όσο λίγοι πολλούς νεότερους καλλιτέχνες, Δημήτρης Ήμελλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά στον χώρο της υποκριτικής. Ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους και πολυδιάστατους καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής, τηλεοπτικής και κινηματογραφικής σκηνής. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών, Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη και Σκηνοθεσία και Υποκριτική στη Ρώσικη Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας στο σκηνοθετικό τμήμα του Λεονίντ Εφίμοβιτς Χέιφιτς. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υπό την διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού. Συνεργάστηκε, επίσης, με τη Νέα Σκηνή και τον Λευτέρη Βογιατζή σε 8 παραστάσεις, καθως και με άλλους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες σε θέατρο και κινηματογράφο. Έχει τιμηθεί με τις εξής διακρίσεις: Βραβείο Δημήτρης Χορν, 2ο βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου Περιοδικού Αθηνοράματος, τιμητική διάκριση διεθνούς ρεπερτορίου θεάτρου 2010 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών και με βραβείο 2ου ανδρικού ρόλου από την Ακαδημία Κινηματογράφου. Από το 1998 δίδασκε αδιαλείπτως σε εθνικές, κρατικές και ιδιωτικές θεατρικές σχολές της Ελλάδας. Τέλος είχε συμμετάσχει σε πάνω από 30 ελληνικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές.

Δημήτρης Ήμελλος: Η ζωή του, ο ταλαντούχος γιος του και η μεγάλη καριέρα στο θέατρο
Γεννημένος στις 12 Ιουνίου 1967 στην Κυψέλη της Αθήνας, με καταγωγή από τη Νάξο και από τους δύο γονείς του, ο Δημήτρης Ήμελλος μεγάλωσε σε μια πολύτεκνη οικογένεια με έναν αδελφό και δύο αδελφές. Mάλιστα, κατά τα παιδικά του χρόνια είχε περάσει χρόνο εσώκλειστος σε οικοτροφείο, για το οποίο είχε πει: «Πέρασα τρία χρόνια εσώκλειστος σε οικοτροφείο. Ήταν πολύ ιδιαίτερη συνθήκη για εμένα, όντας σε πολύτεκνη οικογένεια. Βέβαια, από μικρός μου άρεσε να φεύγω από το στενό πλαίσιο του σπιτιού. Ήταν σπουδαστικό οικοτροφείο».
Δημήτρης Ήμελλος: Η ζωή του, ο ταλαντούχος γιος του και η μεγάλη καριέρα στο θέατρο
Τον Σεπτέμβριο του 2022 στην παράσταση «Αίας Σοφοκλή» στο Θέατρο Βράχων

Ο ίδιος απέκτησε έναν γιο, τον Φοίβο, τον οποίο πάντα ανέφερε ως κίνητρο για τη δημιουργικότητά του και ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό του τις τελευταίες στιγμές του. 

Ο Φοίβος είναι επίσης ηθοποιός και σκηνοθέτης και είχε κάνει μάλιστα και ένα πέρασμα από τον Σασμό. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Greenwich University, με μεταπτυχιακό στη Σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο Bolton και έχει δουλέψει σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2022, ο ηθοποιός είχε μιλήσει για τον γιο του και για το γεγονός ότι είχε ακολουθήσει τα βήματά του στον χώρο του θεάματος: «Ο γιος μου ασχολείται με τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο. Δεν τον συμβουλεύω, γιατί δεν είμαι δάσκαλός του, πατέρας του είμαι».

 

«Η οικογένεια ήρθε μαζί με όλα τα άλλα στη ζωή μου. Πήγα στη Μόσχα, επέστρεψα και έκανα κατευθείαν παιδί. Έγινα μπαμπάς 30 χρονών. Η δουλειά η δικιά μας έχει κάτι πολύ βάρβαρο για τα παιδιά. Όλα τα παιδιά είναι σαββατοκύριακο με τους γονείς του. Εμάς σαββατοκύριακο είναι η δουλειά μας. Όταν πάνε τα παιδιά στα πάρτι με τους γονείς τους, το δικό σου παιδί δεν σε έχει και νομίζω ότι έλειψα πολύ στον γιο μου. Κι εκείνος μου έλειψε πολύ και προσπαθήσαμε αργότερα να καλύψουμε το κενό με έναν τρόπο», είχε δηλώσει.

Η προσωπική ζωή

Ο ίδιος είχε διηγηθεί σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις πώς βλέπει τις σχέσεις. «Δε μου αρέσουν οι δεσμεύσεις. Υπήρξα παντρεμένος και χώρισα πριν πολλά χρόνια. Ήταν μία δέσμευση για όσο κράτησε. Δε μπορώ τις υπογραφές. Παρόλο που χώρισα, όταν ο γιος μου ο Φοίβος ήταν 8 ετών, ήταν μία δέσμευση που κρατάει μέχρι σήμερα. Μπορεί με την πρώην γυναίκα μου να διαφωνούμε, αλλά μιλάμε στο τηλέφωνο. Δεν έγινε ξαφνικά ξένος άνθρωπος. Από τη στιγμή που αποφάσισα να κάνω ένα παιδί με την πρώην γυναίκα μου, έχω δεσμευτεί και αυτό είναι δέσμευση ζωής. Δεν είναι το χαρτί του γάμου. Οι δεσμεύσεις δεν υπάρχουν για μένα. Υπάρχουν επιλογές. Ήταν μία επιλογή να κάνω παιδί. Αν σου γίνει δέσμευση αυτό…».

Η αγάπη για την υποκριτική

Η αγάπη του για την υποκριτική ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου εντάχθηκε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Αργότερα, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη και συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας, δίπλα στον σκηνοθέτη Λεονίντ Χέιφιτς.

Όταν άφησε τη Νομική για την υποκριτική, ο πατέρας του αντέδρασε σε αυτή του την απόφαση. «Ο πατέρας μου δεν το πίστευε και μου έλεγε πως αυτό που κάνω είναι μάταιο. Με την υποκριτική ήταν κάτι ακαριαίο, όπως ένας κεραυνοβόλος έρωτας. Δεν σε νοιάζει το πρακτικό του κομμάτι», είχε πει σε συνέντευξή του.

Ο Δημήτρης Ήμελλος συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες και συμμετείχε σε κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις, όπως η «Ιφιγένεια στη Χώρα των Ταύρων», ο «Οιδίπους επί Κολωνώ», οι «Πέρσες», και ο «Ταρτούφος». Σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας του αποτέλεσε η θητεία του στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (2001-2007) υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού, με τον οποίο είχε μια στενή καλλιτεχνική συνεργασία.
Δημήτρης Ήμελλος: Η ζωή του, ο ταλαντούχος γιος του και η μεγάλη καριέρα στο θέατρο
Το 2017, στην Επίδαυρο στο έργο «Οιδίπους επί Κολωνώ»

Το 2001, ο Ήμελλος έγινε ο πρώτος ηθοποιός που τιμήθηκε με το βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στη «Φρεναπάτη», ενώ το 2005 απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας από τους αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα» για τον ρόλο του στο έργο «Μολιέρος».

Το 2022 σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, ο Δημήτρης Ήμελλος είχε σχολιάσει για το βραβείο Χορν: «Συνέπεσε να είμαι ο πρώτος που πήρα το Βραβείο Χορν. Με βοήθησε γιατί ο πατέρας μου ήταν αντίθετος με αυτή τη δουλειά. Ο πατέρας μου κοντά στο τέλος της ζωής του μου είπε ”καλά έκανες”».

Δημήτρης Ήμελλος: Η ζωή του, ο ταλαντούχος γιος του και η μεγάλη καριέρα στο θέατρο
Τον Δεκέμβριο του 2021 στην παράσταση «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» στο Θέατρο Πορεία

Η πορεία του στην τηλεόραση περιλαμβάνει συμμετοχές σε δημοφιλείς σειρές, όπως «Το 10», «Καρυωτάκης», «Σασμός» και «Άγιος Παΐσιος». Στον κινηματογράφο, συμμετείχε σε ταινίες όπως το «Αλιόσα» του Θανάση Σκρούμπελου (1999), «Beautiful people» του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2001), «Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα» της Στέλλας Θεοδωράκη (2002), «Delivery» του Ν.Παναγιωτόπουλου (2004), «Γλυκιά μνήμη» του Κυριάκου Κατζουράκη (2005), «Bank Bang» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (2008), «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένα του Σωτήρη Γκορίτσα» (2011), «Χρόνια Πολλά του Χρήστου Γεωργίου» (2017), «Η δουλειά της του Νίκου Labot» (2018), «Ράφτης της Σόνια Λίζα Κέντετμαν» (2020).

Δημήτρης Ήμελλος: Η ζωή του, ο ταλαντούχος γιος του και η μεγάλη καριέρα στο θέατρο
Στον «Σασμό»
Δημήτρης Ήμελλος: Η ζωή του, ο ταλαντούχος γιος του και η μεγάλη καριέρα στο θέατρο
Στην απονομή των βραβείων Χορν το 2010 με την Ηρώ και τη Στεφανία Γουλιώτη

Η καλλιτεχνική του προσφορά άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον πολιτισμό, με το έργο του να αποτελεί σημείο αναφοράς για το ελληνικό θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Αποχαιρετιστήρια μηνύματα για τον πρόωρο χαμό του ηθοποιού

Μετά την τραγική είδηση του θανάτου του Δημήτρη Ήμελλου, συνάδελφοί του από τον κόσμο της τηλεόρασης και του θεάτρου, τον αποχαιρέτισαν γράφοντας συγκινητικά μηνύματα στα social media.

Η Ελένη Ράντου έγραψε στο Facebook: «Τόσο σημαντικός, τόσο πρόωρος χαμός… Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του. Κρίμα για την τέχνη μας. Ήταν απόκτημα».

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε για την απώλεια του Δημήτρη Ήμελλου: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την εντελώς πρόωρη απώλεια του Δημήτρη Ήμελλου. Ο Δημήτρης Ήμελλος υπήρξε ένας από τους πιο ταλαντούχος και καταξιωμένους ηθοποιούς της γενιάς του.

Αξιοποίησε στο έπακρο τη στιβαρή θεατρική του σκευή, για να μας χαρίσει μοναδικές ερμηνείες σε κάθε ρόλο που ερμήνευσε. Μάρτυρας αδιάψευστος του ταλέντου του, αλλά και της επίπονης τριβής στους ρόλους με τους οποίους αναμετρήθηκε, η προέλευσή τους από ένα ευρύτατο φάσμα, από την κλασική γραμματεία έως το σύγχρονο ρεπερτόριο.

Αλλά και τα επιλεκτικά περάσματά του από τον κινηματογράφο και τη μεγάλη οθόνη, καθώς και η συνεργασία του με τις μεγαλύτερες σκηνές και σκηνοθέτες μας. Το ταλέντο του έλαμψε από νωρίς, καθώς είχε την, απόλυτα δίκαιη, τιμή να είναι ο πρώτος βραβευθείς με το επίζηλο “Βραβείο Χορν”. Το μέγεθος της απώλειάς του επιτείνεται, δυστυχώς, ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι έφυγε στη δημιουργικότερη και ωριμότερη ηλικία και στο απόγειο της πορείας του στη σκηνή. Η απώλειά του στερεί την Τέχνη από έναν αφοσιωμένο υπηρέτη της, που είχε ακόμη να δώσει πολλά. Στην οικογένειά του, τους συναδέλφους του και τους πολλούς φίλους του, απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».

«Ένας από τους πιο γενναίους ανθρώπους..καλό ταξίδι Δημήτρη..», έγραψε στο αντίο του στον Δημήτρη Ήμελλο ο Βασίλης Μπισμπίκης.

«Καλό ταξίδι υπέροχε Δημήτρη… Άνισος ο αγώνας σου», έγραψε στο δικό του αντίο ο Γιάννης Κότσιρας, ο οποίος είχε «ντύσει» με τη φωνή του το soundtrack του «Σασμού».

«Ο πόνος είναι μεγάλος όσο και η απουσία σου Αντώνη Φραγκιαδακη. Αντίο…», ο αποχαιρετισμός από τον Σπύρο Πετρουλάκη, τον συγγραφέα του «Σασμού» και δημιουργού του χαρακτήρα του «Αντώνη Φραγκιαδάκη».

«Οι ρόλοι μπορεί να ανταλλάσσουν λόγια για τον σκοπό μιας καθημερινής δουλειάς. Αλλά οι ανθρώπινες ματιές είναι εκείνες που μένουν για πάντα
Τυχερός για αυτή την ματιά που γνώρισα…», αποχαιρετά τον Δημήτρη Ήμελλο ο Γιώργος Γεροντιδάκης.

Ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο οποίος ήταν και στενός του φίλος, αναφέρθηκε στις κοινές τους διακοπές στην Κρήτη το 2018 και μοιράστηκε μία ανάμνηση.

«Εκεί στην Κρήτη το καλοκαίρι του 18, στη σπηλιά που μου έμαθες ότι υπάρχει. Εκεί στο Λυβικό που τόσο αγαπούσες, εκεί θα σε θυμάμαι και στο σανίδι που είχα την τιμή και την τύχη να βρεθώ πλάι σου. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου άνθρωπε», έγραψε.

Η τελευταία συνέντευξη του Δημήτρη Ήμελλου

Ο Δημήτρης Ήμελλος είχε παραχωρήσει την τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στους «Πρωταγωνιστές» και στον Σταύρο Θεοδωράκη, όπου δεν έκρυψε πόσο τον αιφνιδίασε η δύναμη της τηλεόρασης και πόσο είχαν ταυτιστεί με τη σειρά «Σασμός» οι τηλεθεατές.

«Πολλές φορές μου φεύγουν κρητικά στη ζωή μου ή ακόμη και στο θέατρο μπορεί να μου πει ο σκηνοθέτης “σταμάτα να παίζεις τον Φραγκιαδάκη”. Μπορεί να μου ξεφύγουν πολλές φορές και λέω “πώς θα επιστρέψω σε μία κανονικότητα;” Είναι τόσο μαγικό αυτό. Όταν ειδικά νιώθεις τι μπορεί να έχει δημιουργήσει η σειρά στον άλλον…» είχε πει ο Δημήτρης Ήμελλος, και είχε αφηγηθεί ένα περιστατικό:

«Τις προάλλες με σταμάτησε ένα ζευγάρι στον δρόμο, το οποίο είναι δεύτερη γενιά μεταναστών, ζει στη Γερμανία και γεννήθηκε εκεί, και κάθε βράδυ περιμένουν να δουν τον “Σασμό”. Δεν έχουν χάσει ούτε ένα επεισόδιο. Μου μιλούσαν για τον κάθε ηθοποιό, αλλά και για εμένα ξεχωριστά, με έναν τρόπο λες και ζούσα στη Γερμανία μαζί τους. Σκέφτηκα, ότι ποτέ δεν ξέρεις πού μπορείς να προσφέρεις. Νομίζεις ότι μπορείς προσφέρεις σε κάποιον δίπλα σου, ενώ είναι πάρα πολύ μακριά, ή σε κάποιον απομονωμένο άνθρωπο, για παράδειγμα σε ένα γηροκομείο. Επισκέφτηκα ένα νοσοκομείο ξαφνικά και πήγα σε ανθρώπους, οι οποίοι ήθελαν να τους μιλήσω και να κάτσω δίπλα τους. Μου έκανε τρομερή εντύπωση η δύναμη που έχει αυτό το Μέσο, δεν είχα συναντηθεί ποτέ με την τηλεόραση. Είναι ένα πολύ ισχυρό Μέσο και η δύναμη της τηλεόρασης ομολογώ ότι με αιφνιδίασε», είχε πει ο Δημήτρης Ήμελλος.

ΠΗΓΕΣ

https://www.iefimerida.gr/ellada/dimitris-imellos-thlipsi-thanato-antoni-sasmoy-kallitehnikos-kosmos

https://www.protothema.gr/life-style/article/1576709/dimitris-imellos-i-zoi-tou-o-taladouhos-gios-tou-kai-i-megali-kariera-sto-theatro/

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!