Skip to main content

«Έφυγε» σήμερα το πρωί, η μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός Άννα Συνοδινού.

Η Αννα Συνοδινού, παγκόσμιας φήμης τραγωδός του κλασσικού θεάτρου, πέθανε στα 88 της χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από  άνοια.

Η ζωή της Μεγάλης Κυρίας του ελληνικού θεάτρου

ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

Γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρώην Βασιλικού. Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες της είναι στις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια», «Ελένη» καθώς και στην αρχαία κωμωδία «Λυσιστράτη», πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Επίσης έχει παίξει και σε ένα πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των τραγωδών ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου.

Η Άννα Συνοδινού υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (πρώην Βασιλικού Κήπου) που εν τω μεταξύ καταργήθηκε. Ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού που για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης έλαβε μέρος σε πολλά ξένα Φεστιβάλ, όπως Γαλλίας, Γιουγκοσλαβίας, Ιταλίας, Ρωσίας κ.ά. ενώ από το 2004 δίδαξε αρχαίο δράμα στο Ωδείο Αθηνών.

synodinou anna

Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974 (21.819 σταυροί), 1977 (18.348 σταυροί), 1981 (17.403 σταυροί), 1985 (εξελέγη με λίστα), Ιουνίου 1989 (36.002 σταυροί) και Νοεμβρίου 1989 (31.097 σταυροί). Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ (8.945 σταυροί).

 ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΑΒΗ 1955

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ – ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΑΒΗ 1955

Παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος τον Μάρτιο του 1990 κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών Μαρίνα Δίζη όταν κλήθηκε να ψηφίσει άνοιξε ένα πανὀ, το οποίο έγραφε «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος». Η ενέργεια αυτή εξόργισε την Άννα Συνοδινού, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπέβαλε την παραίτησή της τόσο από το βουλευτικό της αξίωμα, όσο και από το κόμμα της. Έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε με την πολιτική.

 ANNA SINODINOU

Η Άννα Συνοδινού τιμήθηκε δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου.
Συγγραφέας των βιβλίων «Πρόσωπα και προσωπεία» (1998) και «Αίνος στους Άξιους» (1999) η Άννα Συνοδινού πέθανε σε ηλικία 88 ετών πλήρης ημερών.
 ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ
Το 1965 αποχώρησε από το Εθνικό Θέατρο, ίδρυσε το θίασο «Ελληνική Σκηνή Άννα Συνοδινού», διαμόρφωσε σε θέατρο το παλιό νταμάρι στο λόφο του Λυκαβηττού και παρουσίασε εκεί την Αντιγόνη του Σοφοκλή (σκηνοθεσία του Γιώργου Σεβαστίκογλου) και τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη (σκηνοθεσία του Μίνου Βολανάκη). Το φθινόπωρο του ίδιου έτους υποδύθηκε τη Σίβυλλα στο ομώνυμο έργο του Άγγελου Σικελιανού (παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σκηνοθεσία του Σωκράτη Καραντινού). Ακολούθησαν, από το καλοκαίρι του 1966 έως το καλοκαίρι του 1967, οι παραγωγές της «Εληνικής Σκηνής»: Ελένη του Ευριπίδη (σκηνοθεσία του Γιώργου Θεοδοσιάδη), Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (σκηνοθεσία του Μίνου Βολανάκη), Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη (σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού) και Ηλέκτρα του Σοφοκλή (σκηνοθεσία του Θάνου Κωτσόπουλου), Πόλεμος και Ειρήνη του Λέβ Τολστόι (στη διασκευή των Erwin Piscator, Alfred Neumann και Guntram Prüfer), Η κυρία Μόρλι (La signora Morli una e due) του Luigi Pirandello (σκηνοθεσίες του Αλέξη Σολομού), Παράβαση καθήκοντος του Σωτήρη Πατατζή (σκηνοθεσία του Γιώργου Θεοδοσιάδη), Πάσχα (Påsk) του August Strindberg (σκηνοθεσία του Λυκούργου Καλλέργη). Το καλοκαίρι του 1967 η χουντική λογοκρισία ματαίωσε την προγραμματισμένη από την «Ελληνική Σκηνή» παραγωγή του Προμηθέα δεσμώτη του Αισχύλου και η Συνοδινού εκτοπίστηκε από το θέατρο Λυκαβηττού και διώχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς.
ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

Στη φωτογραφία εξωφύλλου

Μελίνα Μερκούρη και Άννα Συνοδινού. 
Η πρώτη δίνει στη δεύτερη τη σκυτάλη του βραβείου Κοτοπούλη. Η Άννα Συνοδινού είναι η τρίτη κατα σειρα του τιμητικού βραβείου μετα τη Λαμπέτη και τη Μερκούρη.
Θα τιμηθεί ξανά μετά απο χρόνια με το βραβείο Κοτοπούλη καθώς και με μια σειρά άλλων διακρισεων , μεταξύ άλλων , με το Σταυρό Ευποιΐας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου!

Η φώτο είναι από τις εκδόσεις Βασικά Θεατής – Ελληνικό Θέατρο 1950-1960,εκδόσεις ΤΟΠΟΣ, ένα υπέροχο λεύκωμα με φωτογραφίες από τους μύθους του ελληνικού σινεμά και θεάτρου από το  Αρχείο Κ.Μεγαλοκονόμου.

http://www.toposbooks.gr/contents/books_details.php?nid=84

ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

H Αννα Συνοδινού, στο ρόλο της Γοργώ, στην χολυγουντιανή ταινία “300 Spartans” του 1962, σε σκηνοθεσία Ρούντολφ Ματέ, της οποίας την μουσική συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκης ( Spartan March ) και όπου επίσης συμμετείχαν ο Δήμος Σταρένιος, ο Γιώργος Μούτσης κλπ

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!