Skip to main content

Το “2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου”, κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα, επιστρέφει στις 16 Ιουλίου, στο υπερσύγχρονο ανοιχτό θέατρο στη Χώρα της Άνδρου, με σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας από την Επίδαυρο, συναυλίες σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και νέων δημιουργών, προβολές, παραδοσιακούς χορούς, αφιερώματα. Η αρχή θα γίνει με τη συναυλία που θα δώσει η “CAMERATA JUNIOR – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής”, το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016, υπό την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΜΣΗ.

φεστιβαλ ΆνδρουΗ Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, αλλά και την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης.

Με τακτικά μαθήματα-δοκιμές που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συχνές συμμετοχές σε συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα εντός και εκτός Ελλάδος, η Camerata Junior εξελίσσεται συνεχώς σε ένα πολλά υποσχόμενο νεανικό μουσικό σύνολο.

Αριθμεί 50 περίπου νέους και νέες, ηλικίας 8 – 22 ετών, και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα εφηβικό τμήμα, που διδάσκονται και αναπτύσσονται ξεχωριστά. Με έδρα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ορχήστρα ανανεώνεται κάθε χρόνο, μια που αρκετά από τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της μεταβαίνουν στο εξωτερικό για ανώτερες σπουδές ή εντάσσονται σε επαγγελματικά μουσικά σύνολα. Παράλληλα, πολλά από τα μέλη του παιδικού τμήματος εγγράφονται, μεγαλώνοντας, στο εφηβικό. Νέα μέλη γίνονται δεκτά μετά από ακρόαση. Η συμμετοχή στα μαθήματα είναι δωρεάν.

Στα 5 χρόνια λειτουργίας της, η Camerata Junior εμφανίζεται συχνά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τόσο στην ετήσια καθιερωμένη συναυλία της, όσο και σε άλλες ανοιχτές δράσεις, όπως ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής και οι εκδηλώσεις στη Μουσική Βιβλιοθήκη. Έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2011, προσκεκλημένη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στο πλαίσιο του 3ου TEDxAthens, στον Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον κ.α.

Συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Φίλων της Μουσικής, όπως το Art Campus – Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις, η Camerata Junior έχει δώσει συναυλίες στο Θέατρο «Φρύνιχος» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπου τo 2014 ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση έργο του Γ. Κουρουπού, ειδικά γραμμένο για εκείνην. Με την Ορχήστρα έχουν συμπράξει επίσης ως σολίστ κορυφαίοι μουσικοί της ΚΟΑ και διακεκριμένοι καλλιτέχνες, όπως η Marlis Petersen, ο Χάρης Δημαράς και ο Αντώνης Χατζηνικολάου. Η Ορχήστρα παίζει κάθε Χριστούγεννα για τα παιδιά που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων.

Δάσκαλος και διευθυντής της Camerata Junior είναι ο Δημήτρης Σέμσης, σολίστ και εξάρχων βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, o οποίος διδάσκει και εμψυχώνει τους νέους μουσικούς με το ιδιαίτερο ταλέντο που διαθέτει ως παιδαγωγός. Βοηθός διδασκαλίας είναι η επίσης καταξιωμένη εκπαιδευτικός και βιολονίστα Wendy Clark, μέλος στα πρώτα βιολιά της ΚΟΑ.

Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

16 Ιουλίου, 2016

CAMERATA JUNIOR

Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

JEAN SIBELIUS

Andante Festivo

WOLFGANG AMADEUS MOZART

Divertimento σε Φα μείζονα, KV 138

Allegro, Andante, Presto

ANTONIO VIVALDI

Κοντσέρτο για 2 βιολιά σε Λα ελάσονα, έργο 3, αρ. 8

Allegro (Κρίστη Μπασάρη-Γρηγόρης Μπανιάς)

Larghetto e spirituoso (Γιώργος Χλιαβόρας-Σαλόμε Μπουτσουκούρι)

Allegro (Γιάννης Αντωνόπουλος-Φοίβη Ρουσοχατζάκη)

 WILLY OSTYN

Laetitiae Suite

Δ Ι Α Λ Ε Ι Μ Μ Α

GEORGES BIZET

Σουίτα από την Carmen

Prelude, Entr’ acte, Habanera, Entr’ acte, Toreador song

Διασκευή για έγχορδα Tony Osborne

PIOTR ILYICH TCHAIKOVSKY

Andante cantabile για βιολοντσέλο και έγχορδα

Σολίστ: Χριστίνα Μπένση

JEAN SIBELIUS

Impromptu

VITTORIO  MONTI

Czardas για βιολί και έγχορδα

Σολίστ: Κρίστη Μπασάρη

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΥΖΙΟΣ

Η μάχη του Μαραθώνα

Βιολιά:  Γιάννης  Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος Γανωτής, Αναστασία Ευδαίμων,

Δήμητρα Μάνδραλη, Στέργιος Μπαλαμώτης, Γρηγόρης Μπανιάς, Κρίστι Μπασάρη,

Χρήστος Μπουρέκας, Σαλόμε Μπουτσουκούρι, Φοίβη Ρουσοχατζάκη,

Βασίλης Σούκας, Γιώργος Χλιαβώρας

 Βιόλες:  Σπύρος Κοκονέτσης-Στεριώτης, Άλκηστις Μισούλη, Αυγούστα Σεστάνι

 Βιολοντσέλα:  Διονύσιος Ανδρουτσάκης, Εστέλλα Καντίτο-Μηλιοπούλου,

Χριστίνα Μπένση, Ντανιέλα Σούση

 Κοντραμπάσο:  Αλέξανδρος Κοκκινόπουλος

Βοηθός διδασκαλίας ορχήστρας: Wendy Clark

Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Σέμσης

Δημήτρης Σέμσης, Dimitri Semsis,ATHENS STATE ORCHESTRA

Δημήτρης Σέμσης, Dimitri Semsis,ATHENS STATE ORCHESTRA

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΜΣΗ

Ο Δημήτρης Σέμσης κατάγεται από οικογένεια της οποίας οι μουσικές ρίζες φθάνουν ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Βιολί τον έμαθε ο πατέρας του Μιχάλης Σέμσης, ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τους παιδαγωγούς Τίμπορ Βάργκα και Όττο Μπύχνερ στις Ακαδημίες Μουσικής του Ντέτμολντ και του Μονάχου, καθώς και με τον καθηγητή Αλεξάντερ Πάβλοβιτς στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Είναι διπλωματούχος του Ωδείου Αθήναιον και του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής του Λονδίνου. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου και έχει συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Ουκρανία, Σερβία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Τουρκία, Η.Π.Α και Ρουμανία.

Υπήρξε μέλος της περίφημης Ορχήστρας Μπαχ του Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του Καρλ Ρίχτερ, εξάρχων, επί μία δεκαετία, της Ορχήστρας Δωματίου Ελληνική Καμεράτα, που ίδρυσε ο πατέρας του και στη συνέχεια εξάρχων της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, της οποίας είναι και συνιδρυτής. Από τον Ιανουάριο του 1999 ήταν εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ως τον Οκτώβριο του 2003, οπότε κατέλαβε την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Διδάσκει βιολί στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες και είναι ιδρυτικό μέλος του τρίο Opus I με το οποίο παρουσιάζει πλήθος προγραμμάτων στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Ως συνεργάτης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχει πραγματοποιήσει πολλά ειδικά προγράμματα για νέους και παιδιά σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σειρές ανοιχτών μαθημάτων με σκοπό τη γνωριμία και εξοικείωση των νέων με την κλασική μουσική.

Με την ίδρυση της Camerata Junior – Ορχήστρας Νέων των Φίλων της Μουσικής το 2010, ανέλαβε την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση της Ορχήστρας, την οποία έχει αναδείξει σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών, διδάσκοντας και εμψυχώνοντας τους νέους.

 

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!