Skip to main content

Στην σκηνή του 1ου ορόφου του πολυχώρου Vault παίζεται το θεατρικό έργο της Μπριόνι Λάβερι «Frozen».
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο καλό και το κακό; Πού γεννιούνται και πώς διαμορφώνονται οι συμπεριφορές; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην αιτία και το σύμπτωμα; Γεννιέσαι εγκληματίας ή γίνεσαι βάσει των βιωμάτων σου; Μπορούμε πραγματικά να συγχωρέσουμε έναν εγκληματία; Ή μήπως το έγκλημα βρίσκει την αληθινή τιμωρία μόνο όταν αρχίζουν να κινούνται εσωτερικοί μηχανισμοί και να δημιουργούνται τύψεις; Μία μελέτη πάνω στο έγκλημα, τους θύτες και τα θύματα, την τιμωρία και τη συγχώρεση πραγματοποιείται στο θεατρικό κείμενο «Frozen» που θα παίζεται έως και τις 2 Ιουνίου του 2016 στο Vault.

Frozen

Πρόκειται για ένα έργο που έχει τιμηθεί με το βραβείο TMA (Theatrical Management Association, 2002) μεταξύ άλλων, κι έχει προταθεί για Tony (Tony Award for Best Play, 2004), ενώ ο διεθνής τύπος το υποδέχτηκε με διθυραμβικές κριτικές, χαρακτηρίζοντάς το «μέγιστο γεγονός για το βρετανικό θέατρο» (Financial Times).
Τρεις χαρακτήρες, μία ερευνήτρια – ψυχίατρος που μελετάει την εγκληματική συμπεριφορά, μία μητέρα που έχουν δολοφονήσει το παιδί της και ένας κατά συρροή δολοφόνος πρωταγωνιστούν σε αυτή την παράσταση.

Η μετάφραση της Λουκίας Τζανίδου είναι βασισμένη πάνω στο πρωτότυπο κείμενο και πραγματικά διατηρεί τις δομές του ακέραιες.
Η σκηνοθεσία από τον Βαγγέλη Λάσκαρη είναι ευρηματική και πρωτότυπη, με γρήγορο ρυθμό, έντονη χρήση του βίντεο και παιχνίδι με το φωτισμό ανάλογα με τις ανάγκες του έργου.
Τα κουστούμια από τον Γιώργο Λιντζέρη, λιτά και χωρίς κάτι ιδιαίτερο, είναι ουσιαστικά τα ίδια και για τους τρεις πρωταγωνιστές τονίζοντας σημειολογικά ότι οι άνθρωποι δεν διαχωρίζονται σε εγκληματίες ή μη σύμφωνα με την εικόνα τους αλλά είναι πολύ ουσιαστικότεροι και βαθύτεροι οι λόγοι που καθορίζουν τη συμπεριφορά μας.
Ο φωτισμός από την Άννα Ρεμούνδου σε γενικές γραμμές ακολουθεί τις ανάγκες του έργου, ίσως σε κάποια σημεία καλό θα ήταν να είναι πιο φωτεινός γιατί οι συνεχείς σκοτεινοί φωτισμοί κουράζουν το μάτι του θεατή.

Την ερευνήτρια – ψυχίατρο Αγκνέθα υποδύεται η Κατερίνα Δημάτη. Η ηθοποιός έχει μέτρο και διατηρεί και στο ρόλο της την αποστασιοποίηση που απαιτείται, μιας και ουσιαστικά είναι παρατηρήτρια της συμπεριφοράς των υπολοίπων δύο.
Η Λωρίνα Χατζημανώλη υποδύεται την Νάνσυ, μία τραγική μητέρα που η ζωή της ανατράπηκε όταν εξαφανίστηκε το παιδί της και τελικά βρέθηκε δολοφονημένο. Αποδομήθηκαν τα συναισθήματά της αλλά και η εικόνα που είχε μέχρι εκείνη την στιγμή για τη ζωή της. Αποδίδει χωρίς να χρησιμοποιεί στόμφο, λιτά και με απλότητα, όλες τις ψυχολογικές διακυμάνσεις αυτής της γυναίκας που προσπαθεί να βρει τη λύτρωση μέσω της συγχώρεσης.
Ο Δημήτρης Μαγκλάρας υποδύεται τον Ραλφ, τον κατά συρροή δολοφόνο. Κάνει μία ερμηνεία ήρεμη, χωρίς να αγνοεί ωστόσο την υπόγεια ένταση που έχει η συγκεκριμένη μορφή. Πλάθει έναν συμπαθή χαρακτήρα παρότι τα εγκλήματα που έχει διαπράξει είναι πολύ σοβαρά.
Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση που κερδίζει το θεατή από το πρώτο λεπτό μέχρι και το τελευταίο.

Frozen

Ταυτότητα παράστασης

«Frozen» – πολυχώρος Vault
Συγγραφέας: Μπριόνι Λάβερι
Μετάφραση: Λουκία Τζαννίδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Σχεδιασμός φωτισμών : Άννα Ρεμούνδου
Επιμέλεια κουστουμιών : Γιώργος Λυντζέρης
Φωτογραφίες: Κατερίνα Λιακοπούλου
Video Teaser: Θοδωρής Θεοδώρου : https://www.facebook.com/frozenlaskaris/
Παραγωγή: VAULT

Πρωταγωνιστούν:
ΑΓΚΝΕΘΑ: Κατερίνα Δημάτη
ΝΑΝΣΥ : Λωρίνα Χατζημανώλη
ΡΑΛΦ: Δημήτρης Μαγκλάρας
Τη φωνή του χαρίζει στην παράσταση ο Μπάμπης Χατζηδάκης.

Πολυχώρος Vault

Διεύθυνση: Μελενίκου 26,  Βοτανικός

Περιοχή: Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Τηλέφωνο: Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6942 527440 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 -21:00)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 21:00, Πέμπτη 21:00

Διάρκεια παράστασης:  70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Μειωμένο: 5 ευρώ Φοιτητές / Μαθητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) /  ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)

Προπώληση: 8 ευρώ http://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!