Skip to main content

Για δεύτερη χρονιά, μουσική, θέατρο, χορός, ταινίες, εικαστικά από το ΚΕΘΕΑ στη Στέγη. Αυτή τη φορά, για να δώσουν φωνή σε εκείνους που, έχοντας περάσει από το σκοτάδι, παλεύουν για το φως.
19 – 22 Ιουνίου. Δράσεις με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους της Στέγης
Οι δημιουργικές ομάδες του ΚΕΘΕΑ επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Μας καλούν να ανοίξουμε τα μάτια, να τεντώσουμε τα αυτιά, να νιώσουμε το πάθος για δημιουργία όλων εκείνων που, με όχημα την τέχνη, έχουν αποφασίσει να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους.
Μουσική, θέατρο, χορός, ταινίες, εικαστικά θα πλημμυρίσουν τις σκηνές και τα φουαγιέ της Στέγης. Όμως, αυτή τη φορά θα είναι για να δώσουν φωνή σε εκείνους που, έχοντας περάσει από το σκοτάδι, παλεύουν για το φως. ΚΕΘΕΑ

Συνοδοιπόροι τους σε αυτό το ταξίδι οι: Στάθης Δρογώσης, Κώστας Λειβαδάς, Γιώτα Νέγκα, Νίκος Τουλιάτος, Encardia,  Terra Voce. 

Ζήστε το μαζί τους!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 21 Ιουνίου

11:00 | workshop| Αίθουσα Εφηβικού Θεάτρου, 5ος όροφος

«Περιήγηση σε προσωπικά μονοπάτια»

Βιωματικό εργαστήριο εικαστικής ψυχοθεραπείας για επαγγελματίες θεραπευτές 

Πώς μπορούμε να αναρωτηθούμε τι υπάρχει να δούμε πίσω από μια εικόνα, όταν δεν μπορούμε καν να δούμε τι υπάρχει μέσα σε αυτήν ή πάνω στην επιφάνειά της, έως ότου κοιτάξουμε με τα μάτια του νου μας; 

– Υehuda E. Safran 

Mε έναυσμα ένα έργο τέχνης της συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, οι συμμετέχοντες θα βιώσουν τη θεραπευτική αξία της τέχνης, θα αναζητήσουν και θα περιηγηθούν σε προσωπικά ψυχικά μονοπάτια που θα απεικονίσουν στο εικαστικό τους έργο. 

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί από την κα Αφροδίτη Πανταγούτσου, Ψυχιατρική Εργοθεραπεύτρια, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, και την κα Ελισάβετ Ιωαννίδη, Επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.  

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώστε συμμετοχή, στέλνοντας το βιογραφικό σας στο [email protected].

18:30 | Θέατρο | Μικρή Σκηνή | 90 λεπτά

«Ο κοριός»

Σε ένα καφκικό περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον που δεν τους επιτρέπει να αυτοπροσδιοριστούν, να ζήσουν τον έρωτα και τη φιλία, να ανασάνουν, οι ήρωες του Κοριού κινούνται σαν μαριονέτες… Η ομάδα θεάτρου του Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ανεβάζει το ομώνυμο θεατρικό μονόπρακτο του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και σηκώνει το γάντι στον Κοριό: δημιουργεί τέχνη, σχετίζεται, εκφράζεται, βρίσκει τρόπους να αποδράσει από όλα εκείνα που την πνίγουν. 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μικιός

Παίζουν: ομάδα θεάτρου του Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου

 

21:00 | Θέατρο | Μικρή Σκηνή | 90 λεπτά

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής»  

Ο Βεράλδος, θέλοντας να «θεραπεύσει» από τις φαντασιοπληξίες τον υποχόνδριο και σπαγκοραμμένο αδερφό του, Αργκάν, του προτείνει να παραστήσει τον νεκρό για να μάθει ποιος από την οικογένειά του νοιάζεται πραγματικά για αυτόν και όχι για την περιουσία του. Η θεατρική ομάδα Κράμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ΚΕΘΕΑ MOSAIC και τώρα ακολουθεί αυτόνομη πορεία, ανεβάζει στη Στέγη το τελευταίο δημιούργημα του Μολιέρου.

Συντελεστές

Θεατρική ομάδα ΚΡΑΜΑ

Διδασκαλία – Σκηνοθεσία: Ελένη Ζαχαροπούλου

Παίζουν: Hassan Safdari, Hossein Amiri, Hosseinzadeh Joposhti Hossein, Lyudmyla Nikolayeva, Nikolay Baev, Rokas Balbieris, Εύη Χαραλάμπους, Βασιλική Στεργιοπούλου, Σοφία Τζέμη 

Κοστούμια: Lyudmyla Nikolayeva

Μουσική: Κατερίνα Δεληγιαννίδου

 

21:00 | Μουσική | Κεντρική Σκηνή | 160 λεπτά

«Της ζωής τα χρώματα»

Τρεις διαφορετικές ομάδες ταξιδεύουν μαζί, αναζητώντας ρίζες, ήχους και χρώματα στις γειτονιές του κόσμου: Ήπειρο, Θράκη, Νότια Ιταλία, Βαλκάνια, Βραζιλία, Νέα Υόρκη…

Συντελεστές

Κρουστωδία: πειραματική μουσική ομάδα του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Τerra voce: εναλλακτικό 5μελές γυναικείο πολυφωνικό σύνολο

Εncardia: μουσική κολεκτίβα με αφετηρία τις δυνάμεις του Ιταλικού Νότου  

Πέμπτη 22 Ιουνίου

19:00 | Συζήτηση | Φουαγιέ 5ου ορόφου

«Η θεραπεία της τέχνης»

Ο δρόμος της τέχνης είναι συχνά βοηθητικός σε εκείνον της θεραπείας: μετουσιώνει το «τραύμα», ανιχνεύει προσωπικές δεξιότητες και κλίσεις, ξεκλειδώνει συναισθηματικά, κοινωνικοποιεί, γκρεμίζει προκαταλήψεις και στερεότυπα. Θεραπευτές και καλλιτέχνες που έχουν δουλέψει με ανθρώπους που παλεύουν με την εξάρτηση θα αναζητήσουν τους μηχανισμούς με τους οποίους η τέχνη απελευθερώνει, αλλά και τα όρια στη σχέση τέχνης και θεραπείας. 

Συντονιστής: Φαίδωνας Καλοτεράκης, Ειδικός Βοηθός Διευθυντή ΚΕΘΕΑ

Συμμετέχοντες:

Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου: Eικαστικός, Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (Μ.Ε.Σ.Α.) – Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ/ ΕΜΣΤ

Ειρήνη Τσαλέρα: Yπεύθυνη εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ: «Κρατούμενος-Δημιουργός – Πολιτικό ον» – Έκθεση του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στο Φεστιβάλ Αθηνών

Θοδωρής Γαλιγαλίδης: Yπεύθυνος του εργαστηρίου Κεραμικής και Γυαλιού του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (κεραμίστας): Η κεραμική τέχνη στην απεξάρτηση: Εκπαίδευση στην ιαπωνική τέχνη του RAKU σε ομάδα μελών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης.

Κλειώ Μακρή: Γλύπτρια και εικαστική θεραπεύτρια στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ

21:00 | Χορός | Κεντρική Σκηνή | 160 λεπτά

«Ταξίδι στην Ελλάδα» 

«Το τραγούδι για μένα είναι η χαρά της ζωής. […] Αρχίστε να τραγουδάτε και να χορεύετε! Έχω περάσει δύσκολη ζωή, το τραγούδι μ’ έσωσε, μου ’δωσε ζωντάνια και δύναμη.» – Δόμνα Σαμίου 

Οι ομάδες μουσικής και χορού του Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ φέρνουν την ελληνική λαϊκή παράδοση στη Στέγη μέσα από 25 τραγούδια, χορούς και κείμενα. Ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, σε αναζήτηση όλων εκείνων που μας συνδέουν βαθιά, μας δίνουν νόημα και μας κρατούν ζωντανούς. 

Διεύθυνση μουσικής ομάδας: Δημήτρης Μητσοτάκης

Διεύθυνση χορευτικής ομάδας: Βαγγέλης Κουτσοπάνος

21:00 | Μουσική | Μικρή Σκηνή | 160 λεπτά

«Μουσική συμμαχία» 

Η Μικρή Σκηνή της Στέγης θα πλημμυρίσει για δεύτερη χρονιά με τις μουσικές του ΚΕΘΕΑ. Φέτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ελληνικό και ξένο ροκ από την μπάντα της Στροφής και επώνυμους καλλιτέχνες, αλλά και ήχους και μελωδίες της θάλασσας από το συγκρότημα Χορδές και την ομάδα κρουστών του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ. Αν ήσασταν από τους τυχερούς που τους άκουσαν πέρυσι, είναι σίγουρο ότι δεν θα τους χάσετε ούτε φέτος. Οι υπόλοιποι, σπεύσατε! 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Στάθης Δρογώσης, Κώστας Λειβαδάς, Γιώτα Νέγκα, Νίκος Τουλιάτος (Ηχόδραση) 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

21-22 Ιουνίου | Αίθουσα Εφηβικού Θεάτρου, 5ος όροφος  
19:00 | «Φτερά Αγγέλου» | 30 λεπτά

Ένα λάθος κάποτε; Λάθος στιγμή; Λάθος ζωή; Ο Άγγελος του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ δεν παλεύει για το τέλειο και το «αγγελικά πλασμένο». Παλεύει για το λάθος που κάνει τους ανθρώπους να αγαπιούνται, να οραματίζονται, να αγωνίζονται…

Συντελεστές

Δημιουργία video: ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ με τη συνεργασία του Παναγιώτη Γουμπούρου

Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα 

19:45 | «Τα παιδιά του Αδάμ» | 15 λεπτά

Όταν η απώλεια της πατρίδας και το τραύμα της εξάρτησης κρυσταλλώνονται σε διαμάντι της ψυχής. Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από το προσωπικό, τους εθελοντές και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ MOSAIC.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιώργος Βλαχονικολός (εθελοντής ΚΕΘΕΑ ΜΟSAIC), Μαρία Παναγιωτίδου (προσωπικό εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ ΜΟSAIC)

Σύμβουλοι σεναρίου & σκηνοθεσίας: Μάρκος Γκαστίν, Κώστας Σπυρόπουλος

Σύμβουλος λήψεων μοντάζ: Ιωάννης Ξηρουχάκης

Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου Home – New Home. 

20:00 | «Από Αγκάθι Ρόδο» | 60 λεπτά

Εκπομπή που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, αφιερωμένη στο ΚΕΘΕΑ RELOAD 2.0.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου

Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions

Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

19-22 Ιουνίου | Σε όλα τα φουαγιέ της Στέγης

«φωτο-ΖΩ-γραφιές»  

Η φωτογραφία είναι παιχνίδι. Παιχνίδι για «μεγάλα» παιδιά…

Η ζωγραφική είναι χαρά. Ό,τι δημιουργικότερο έχει κατακτήσει ο άνθρωπος για να αποτυπώσει τη μαγεία του κόσμου.

Η ομάδα φωτογραφίας και η ομάδα ζωγραφικής του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ενώνουν τις δυνάμεις τους. Επιδιώκουν να ελαφρύνουν τη δύσκολη καθημερινότητα, να «παίξουν» με όσα μέσα διαθέτουν, να μοιραστούν τις δυσκολίες και τα λάθη τους, να ηρεμήσουν τις ψυχές τους και να ζωγραφίσουν χαμόγελα στα χείλη μας.

Συντελεστές

Θανάσης Σπηλιόπουλος: ζωγράφος

Μανώλης Τσάφος: φωτογράφος

Ομάδα φωτογραφίας ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ομάδα ζωγραφικής ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 

«Μουσείο Θρυμματισμένων Σκέψεων»

Μεταμορφώνεται η λέξη; Η ομάδα κεραμικής του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ στήνει μια εικαστική εγκατάσταση κεραμικών γλυπτών, σχεδίων, κοπτικών γραμμάτων και μικρών προβολών. Στοχάζεται πάνω στις έννοιες της γραφής, της λέξης και της εικόνας, θέλοντας να ερμηνεύσει τις αλληλοσυμπληρωματικές λειτουργίες τους, αλλά και τις εικαστικές αντιστοιχίες τους με επιλεγμένα έργα.

«Έκθεση αφίσας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ»

Τα μέλη της ομάδας επαγγελματικής κατάρτισης γραφιστικής του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ παρουσιάζουν μια σειρά από αφίσες, που έχουν φιλοτεχνήσει από το 2000 έως και σήμερα. 

«Επαγγελματικός προσανατολισμός»

Κάποιοι μεταφράζουν την ανθρώπινη αξία με γνώμονα τη συσσώρευση γνώσεων, τα επίκτητα προσόντα και την υλική παντοδυναμία. Η ομάδα φωτογραφίας του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ έχει άλλη γνώμη… Μέσα από μια σειρά 26 έγχρωμων φωτογραφιών, υπογραμμίζει την ανάγκη του ανθρώπου συνεχώς να αναζητά, να προσφέρει, να αναδεικνύει το μεγαλείο του είδους του, μέσα από τη δουλειά του.

 «Η Σκοτεινή Πλευρά της Κερήθρας»

Έχοντας ως έμπνευση την κοινωνία της μέλισσας –την υλική μορφή, τη λειτουργικότητα των κερηθρών, την οικονομία και τη λογική που τη διέπουν– η ομάδα μελών του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ ερευνά τη φαντασιακή διάσταση της κατοίκησης και της συνύπαρξης. Χρησιμοποιώντας λάστιχο, καουτσούκ, κερί, άχυρα, πηλό, καλάμια, στάχτη, αναζητά τους τρόπους που η ύλη και η ιδέα μετασχηματίζονται πλαστικά, τόσο στη γλυπτική όσο και στην κοινωνία.

Διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση. 

Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα. Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εξάρτηση από ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια και διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα. Στόχος είναι η πλήρης απεξάρτηση και η ισότιμη επανένταξη στην κοινωνία.

www.kethea.gr 

http://www.sgt.gr/gre/SPG1923/

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Πληροφορίες: 210 900 5 800

19 – 22 Ιουνίου

Δράσεις με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους της Στέγης

 

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!