Skip to main content

Η παρουσίαση του βιβλίου της Ουρανίας Αναγνώστου «Το θέατρο της Έλενας Πέγκα» που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο ΚΑΠΑ Εκδοτική και τον εκδότη Θοδωρή Κουλεδάκη, πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2016 στο Polis art cafe, στο αίθριο του Αρσακείου Μεγάρου.

έλενα πέγκα

Για το βιβλίο μίλησαν οι καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων Αθήνας και Πατρών, Δημήτρης Τσατσούλης, Γιώργος Π. Πεφάνης, η  Καίτη Διαμαντάκου- Αγάθου και ο χορογράφος-σκηνοθέτης και επί σειρά ετών συνεργάτης της τιμώμενης Έλενας Πέγκα,  Κωνσταντίνος Ρήγος υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Κάτιας Δημοπούλου.

ελενα πέγκα

Πολλοί άνθρωποι του θεάτρου και των γραμμάτων έδωσαν το παρόν στο κατάμεστο από φίλους και αναγνώστες Polis art cafe, μεταξύ των οποίων οι ηθοποιοί, συγγραφείς και σκηνοθέτες, Θεοδώρα Τζήμου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ναταλία Δραγούμη, Ορέστης Καρυδάς, Νίνα Ράπη, Χρύσα Καψούλη, Ευτυχία Φαναριώτη, Κατερίνα Μισιχρόνη,Τσιμάρας Τζανάτος, ο μεταφραστής Δημήτρης Ψαρράς, η διευθύντρια φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη, η διευθύντρια παραγωγής Ρούλα Νικολάου και ο επίσης διευθυντής παραγωγής Λευτέρης Κώτσης, ο συγγραφέας-σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Λασπιάς, ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας, ο δημοσιογράφος της LIFO κύριος Χρήστος Παρίδης και πλήθος άλλων.

μακης τσιτας

Παρόντες στην εκδήλωση και οι στενοί συνεργάτες των εκδόσεων ΚΑΠΑ η Μαργαρίτα Κοτσίνη, ο η Ιωάννης Τσίγκας, ο  Νίκος Μαθιουδάκης και τέλος ο Παναγιώτης Μιχαλόπουλος που από την αρχή συμπορεύθηκαν και ανέδειξαν την ΚΑΠΑ σε έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς εκδοτικούς οίκους.

έλενα πέγκα

Το θέατρο της Έλενας Πέγκα

190 σελ., τιμή: €18
ISBN 978-618-5191-35-1

Κάπα Εκδοτική

Το θέατρο της Ελενας Πέγκα

Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα είναι ένα βιβλίο που προβαίνει σε μία κριτική παρουσίαση του συνόλου των θεατρικών έργων της συγγραφέως από το 1990 έως το 2014. Με έναν πρωτότυπο τρόπο οι παραστάσεις των έργων παρουσιάζονται αυτόνομα και η τελική κριτική αποτιμά τη μεταξύ τους σχέση. Η κριτική της θεατρολόγου Ουρανίας Αναγνώστου αναπτύσσεται γύρω από σύγχρονους προβληματισμούς που χαρακτηρίζουν τη θεματική των θεατρικών έργων.

ελενα πέγκα

Ελενα Πέγκα

Ο τρόπος που ο σημερινός άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, η σύγχρονη γυναικεία και ανδρική ταυτότητα, οι σχέσεις των δύο φύλων, οι εθνικές ταυτότητες και η λειτουργία του χρόνου και της μνήμης είναι οι κεντρικοί άξονες της κριτικής. 

ελενα πεγκα

Η Κάπα Εκδοτική με το συγκεκριμένο βιβλίο ξεκινά μια νέα σειρά κριτικής σκέψης και επιζητά να διευρύνει το διάλογο στα ζητούμενα της θεατρικής γραφής, να μιλήσει για μία σύγχρονη, εν ζωή, συγγραφέα, για μια δραματουργία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλα παρόμοια εγχειρήματα.

Ελενα Πέγκα

Η Έλενα Πέγκα είναι βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για τα διηγήματά της (Βραβείο Ουράνη 2012) και το διήγημα της Το Άβατον εκπροσωπεί την Ελλάδα στη συλλογή Best European Fiction 2016 (Dalkey Archive Press, U.S.). Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Ελληνικό Φεστιβάλ, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στους Δελφούς και αλλού.

έλενα πέγκα

Κείμενά της, θεατρικά και πεζά, έχουν μεταφραστεί στα ολλανδικά, σουηδικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά και έχουν παρουσιαστεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη, στη Λισσαβόνα, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Γαλλία. Επίσης, έγραψε το σενάριο για τη βραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη Το μόνον της ζωής του ταξίδειον.

ελενα πεγκαΕίναι μια δραστήρια σύγχρονη συγγραφέας και σκηνοθέτης που η ματιά της αποκαλύπτει τους φόβους και το συντηρητισμό που ταλανίζουν τη ζωή αλλά και τη στάσητων ανθρώπων μέσα σε ευαίσθητα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.

Ελενα Πέγκα

Η γραφή της αντλεί την ιδιαιτερότητά της από τον τρόπο που προσεγγίζει τον άμεσο, απτό κόσμο, από τις αποστάσεις που κρατά κατά την προσέγγιση αυτή και από το πώς τα πρόσωπα και τα σώματά τους τον αποδέχονται και τον αποδίδουν.

Ελενα Πέγκα

Πρόσωπα και σώματα μάς αποκαλύπτονται στα έργα της σε διάφορους χώρους, στάσεις, σχέσεις, χρόνους, σε μια πραγματικότητα που είναι ανελέητη και γοητευτική. Τα πρόσωπα στα έργα της δίνουν ή παίρνουν αγάπη, υποκύπτουν σε μορφές βίας την οποία τελικά καταφέρνουν να υπερβούν ή σταχάζονται τη θέση στην οποία έχουν περιέλθει. Και σχεδόν πάντα έχουν επιθυμία, λαχτάρα, περιέργεια.

ελενα πέγκα

ελενα πεγκαΗ Ουρανία Αναγνώστου γεννήθηκε στα Γιάννενα. Σπούδασε στην Αθήνα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ και έχει μεταπτυχιακό πάνω στο παγκόσμιο θέατρο του ίδιου τμήματος. Έχει σπουδάσει επίσης 3DAnimationκαι έχει εργαστεί στην τηλεόραση. Για πολλά χρόνια έχει κάνει πρακτικές σπουδές γύρω από το θέατρο και διδάσκει θέατρο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα είναι το πρώτο της βιβλίο.

Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε από το Νίκο Καρανικόλα στο POLIS ( Πεσμαζόγλου 5, τηλ. 21 0324 9588)

Κάπα Εκδοτική • Παπαρηγοπούλου 6, Περιστέρι • Τηλ.: 210 6859273
fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!