Skip to main content

Η Αγγελική Καρυστινού πρωταγωνιστεί στο “ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ” της Βάνας Πεφάνη, ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε έρευνα και μαρτυρίες ανθρώπων για το φαινόμενο της κακοποίησης, εκμετάλλευσης και εμπορίας γυναικών και το οποίο παρουσιάζεται σ’ ένα μοναδικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας.
Αγγελική Καρυστινου
Ένα κορίτσι πέφτει από μια ταράτσα. Κανείς δεν την είδε. Ούτε όσο ζούσε την έβλεπαν. Φυλακισμένη στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας, θύμα του ανθρώπινου λαθρεμπορίου. Κανείς δεν την είχε προσέξει. Κανείς δεν άκουσε το κλάμα της. Αόρατη…

Ο θάνατός της κάνει τους ενοίκους της πολυκατοικίας να αναρωτιούνται, να ξαγρυπνούν, να φοβούνται… Μια από αυτούς είναι και η Αθηνά. Θύμα και εκείνη κακοποίησης από τον άνδρα της. Σχεδόν ζηλεύει αυτό το κορίτσι που βρήκε το θάρρος να πέσει στο κενό.

Γυναίκες σαν τη Αθηνά υπάρχουν πολλές, δεν θα τις συναντήσετε ποτέ σε κάποιο μπαρ, αλλά ζουν δίπλα σας. Τις νύχτες δεν κοιμούνται και πνίγουν τις κραυγές τους κάθε φορά που τις χτυπάνε γα να μην τις ακούσετε. Κι όμως είναι εκεί στο διπλανό διαμέρισμα. Με σκυφτούς ώμους, το βλέμμα πάντα χαμηλά. Στέκονται μπροστά στα ράφι του σούπερμαρκετ και χαζεύουν τα αφρόλουτρα, εκείνες δεν τολμούν να ζητήσουν τέτοιες πολυτέλειες. Φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού δείγματα από κολόνιες που τους χαρίζει μια καλή πωλήτρια στο κατάστημα της γειτονίας.

Η σωματική βία στις περιπτώσεις αυτές είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, συνήθως προηγείται η ψυχολογική η εκμηδένιση, ο εξευτελισμός. Θεωρούν ότι τους αξίζει αυτό που ζουν , γιατί κάποιοι φρόντισαν να τις κάνουν να το πιστέψουν. Η Αθηνά ίσως να βρίσκει στο τέλος το φως στο σκοτάδι. Δεν ξέρω αν θα το ακολουθήσει. Εγώ την αφήνω σε μια γωνιά του δρόμου δυνατή.

Θέλω οι γυναίκες που θα έρθουν στη παράσταση, αλλά και οι άντρες να νιώσουν ότι μπορείς να βρεις τη δύναμη να ξεφύγεις από τον εφιάλτη, ότι είναι στο χέρι σου… δεν είναι εύκολο, όμως μπορεί να συμβεί. Το θαύμα συμβαίνει όταν ο πιστέψεις… Η Αθηνά δεν είναι ηρωίδα επειδή κάνει υπομονή και σηκώνει το σταυρό της, τότε είναι θύμα. Ηρωίδα γίνεται όταν τολμάει να φύγει.

Μεταξωτές Γυναίκες

“ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ” της Βάνας Πεφάνη
Από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου
Στο UNDERGROUND, στην υπόγεια στοά της πλατείας Κοραή (είσοδος από κινηματογράφο ΑΣΤΥ) 

Παρασκευή & Κυριακή στις 21.00
Σάββατο στις 24.00

Η Βάνα Πεφάνη έγραψε και σκηνοθετεί το έργο βασιζόμενη σε έρευνα και μαρτυρίες ανθρώπων για το φαινόμενο της κακοποίησης, εκμετάλλευσης και εμπορίας γυναικών και το οποίο παρουσιάζεται σε έναν απρόσμενο χώρο στο κέντρο της Αθήνας.  
Ξεκινώντας από τον Αύγουστο 2014 μια έρευνα και καταγραφή πάνω στο trafficking, κορυφώνει την αναζήτησή της με την συγγραφή του έργου «Μεταξωτές Γυναίκες». Εντοπίζει στο μετάξι ως υλικό, τον ευαίσθητο και πολύτιμο χαρακτήρα της γυναικείας φύσης και δανείζεται για τίτλο μια φράση της Μαλβίνας Κάραλη. 

Στο έργο, η 23χρονη Ωρόρ από τη Νιγηρία, θύμα trafficking, ζει στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας του κέντρου της Αθήνας και βουτάει στο κενό από την ταράτσα. Ο ξαφνικός και αποτρόπαιος θάνατός της γίνεται η αφορμή για να παρακολουθήσουμε πως οι ένοικοι της πολυκατοικίας διαπραγματεύονται τη ζωή τους, την αποξένωση, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την αδιαφορία σε μια πόλη που νοσεί και επηρεάζει τη στάση των ανθρώπων απέναντι στον συνάνθρωπο. Επειδή τα θύματα του trafficking αποκαλούνται και «αόρατες γυναίκες», καθώς οι εκμεταλλευτές τα κρύβουν συνεχώς και τα αντιμετωπίζουν σαν εμπόρευμα, η νεαρή Ωρόρ, μετά το θάνατό της, στοιχειώνει το χώρο, περιμένοντας κάποιος επιτέλους να την δει, για να φύγει ήσυχη με τη βεβαιότητα, πως κάποτε υπήρξε. Η σκιά του θανάτου, της φρίκης και της αδικίας πέφτει ανελέητη, πάνω στους ήρωες.

Η συγγραφέας και σκηνοθέτις βρίσκει το θάνατο της Ωρόρ ως μια αφορμή για να φωτίσει μέσα από το έργο, τη συμπεριφορά του κοινωνικού περίγυρου σε περιστατικά στέρησης ελευθερίας, αναδεικνύοντας έναν ολόκληρο μηχανισμό συγκάλυψης και αποσιώπησης.

Μια εγκαταλειμμένη υπόγεια εμπορική στοά στην καρδιά της πόλης, την οποία προσπερνούμε καθημερινά για να διασχίσουμε το κέντρο, αγνοώντας την ύπαρξή της, γίνεται το φυσικό σκηνικό στο οποίο ζωντανεύει το έργο που διαπραγματεύεται με την ίδια δυναμική το ζήτημα ενός φαινομένου που προσπαθούμε ενοχικά να προσπεράσουμε.

Την Παρασκευή και την Κυριακή στις 21.00, και το Σάββατο στις 24.00 από τις 30 Οκτωβρίου, οι θεατές συγκεντρώνονται στην πλατεία Κοραή για να προσέλθουν στο χώρο του UNDERGROUND (Είσοδος από ΑΣΤΥ), όπου πραγματοποιούνται οι παραστάσεις των «Μεταξωτών Γυναικών». Στην παράσταση παίζουν οι: Βασίλης Αφεντούλης, Σιμόνη Γιαννάτου, Μαρία Καβουκίδου, Αγγελική Καρυστινού, Σοφία Μανωλάκου, Aurora Marion, Νικολίνα Μουαΐμη και Ιάκωβος Μυλωνάς.

Για το σωματείο «ΠΕΤΡΑ»: 
Με την ευδιάκριτη παρομοίωση στον τίτλο, το σωματείο «ΠΕΤΡΑ» είναι ένας συμπαγής και άσπαστος πυρήνας 30 ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία, ο οποίος έχει δράση κοινωνική και κοινό στόχο. Με πρόεδρο τον Κώστα Αρζόγλου, τα μέλη του σωματείου κυνηγούν επίμονα το δύσκολο και το άπιαστο, Πιστεύουν στη δύναμη της τέχνης και την αλληλένδετη σχέση της με την τέχνη της ζωής. Γιατί η τέχνη είναι απαραίτητη στο να καταλάβουμε βαθύτερα τον κόσμο.

Συντελεστές: 
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Μουσική: Orestis
Επιμέλεια κίνησης: Ελευθερία Κόμη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Νάντια Δεληγιάννη, Μυρσίνη Γιαννακοπούλου
Φωτογραφίες Παράστασης: Νικήτας Καραγιάννης
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Γιάννης Καρδάσης
Παίζουν: Βασίλης Αφεντούλης, Σιμόνη Γιαννάτου, Μαρία Καβουκίδου, Αγγελική Καρυστινού, Σοφία Μανωλάκου, Aurora Marion, Νικολίνα Μουαΐμη, Ιάκωβος Μυλωνάς

Πληροφορίες:
UNDERGROUND
Υπόγεια Στοά Πλατείας Κοραή (Είσοδος από ΑΣΤΥ)
Πλατεία Κοραή 4, 105 64, Αθήνα

Πρόσβαση:
Μετρό Στ. «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»

Παραστάσεις:
Από 30 Οκτωβρίου

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή & Κυριακή στις 21.00
Σάββατο στις 24.00
*Η ώρα έναρξης των παραστάσεων θα τηρηθεί με αυστηρότητα λόγω ιδιαίτερων συνθηκών του χώρου

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12€
Μειωμένο: 8€
Άνεργοι, Ατέλεια ηθοποιών: 5€

Διάρκεια παράστασης:
80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:
Διεθνής Αμνηστία
Ε.Κ.Κ.Α.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
Σωματείο “ΠΕΤΡΑ”

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
96.9 Rock FM
HOT DOC
Κώστας Βαξεβάνης – Το Κουτί της Πανδώρας
CultureNow.gr
All Forfun

fb-share-icon2000
Tweet 2k
error: Content is protected !!